Meteen naar de inhoud
Home » Breeuwen

Breeuwen

Breeuwen en restauratie

Zorgeloos dobberen op het water in uw houten boot? Laat uw boot dan waterdicht maken. Bij Blok timmeratelier beheersen we de ouderwetse technieken van het breeuwen. Breeuwen is het waterdicht maken van uw boot. Tussen de huidplanken van de romp blijven altijd kleine kieren zitten, de zogenaamde breeuwnaden. Door deze naden te breeuwen blijft uw houten boot 100% waterdicht.

Hoe gaat breeuwen in zijn werk?

De huidplanken van de romp zitten over het algemeen vrij
strak tegen elkaar. Alleen door de kleine kiertjes tussen de huidplanken is uw boot niet geheel waterdicht. Voor het waterdicht maken van deze kiertjes wordt een ouderwetse techniek gebruikt, genaamd breeuwen. Hout zet uit en krimpt wanneer het nat wordt en weer opdroogt, door deze dynamiek is er een techniek ontworpen die mee beweegt met het hout. Bij breeuwen worden de breeuwnaden opgevuld met uitgeplozen touw van een natuurlijke vezel, de naden worden vervolgens dichtgesmeerd met pek of teer. Het uitgeplozen touw wordt met een botte houten hamer, ook wel bekend als de breeuwhamer, tussen de naden geslagen. Deze manier van afdichten is waterdicht omdat de vezels van het touw vocht opnemen en uitzetten, waardoor het vocht zichzelf blokkeert.

Wanneer laat ik mijn boot breeuwen?

Uw boot kunt u bij de volgende gevallen laten breeuwen:

  • Na restauratie: bij het restaureren van uw boot kan het
    zijn dat sommige huidplanken vervangen dienen te worden. In dit geval dienen ook de naden tussen deze planken opnieuw te worden gebreeuwd.
  • Het loslaten van de peklaag kan duiden op versleten breeuwnaden, met als gevolg dat uw boot niet meer helemaal waterdicht is.
  • Nat breeuwsel kan gaan rotten, alleen is dit niet altijd zichtbaar door de peklaag die er overheen is
    gesmeerd. Een expert kan door deze pekplaag heen prikken, met bijvoorbeeld een kleine schroevendraaier,  en beoordelen of het breeuwsel aan vervanging toe is.
  • Nieuwbouw: nieuwe boten of schepen dienen voorzien te worden van hoogwaardig breeuwsel.

Ja, ik wil mijn boot laten breeuwen

Wilt u uw boot laten breeuwen of restaureren? Neem dan contact op met Blok timmeratelier. Wij informeren u graag over de mogelijkheden voor uw boot. Bij Blok timmeratelier werken specialisten die het oude vakmanschap van breeuwen onder de knie hebben.